Telefonon is felírathatók az eRecepten rendelhető gyógyászati segédeszközök

Az emberi erőforrások minisztere a napokban hozott rendeletével megerősítette, hogy a járványtól függetlenül nem csak konzultációra van lehetőség telefonon vagy e-mailen, hanem az orvos a beteg személyes jelenléte nélkül is megállapíthatja a diagnózist, terápiát javasolhat, beutalót adhat, gondozást és rehabilitációs tevékenységet is végezhet. A mozgáskorlátozott emberek életét leginkább megkönnyítő intézkedés pedig az, hogy már nem csak gyógyszert, hanem – a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége javaslata nyomán – az eRecepten rendelhető gyógyászati segédeszközök is felírhatóak anélkül, hogy a receptért el kellene menni az orvosi rendelőbe.

A koronavírus okozta veszélyhelyzet kezdetén intézkedett a kormány, hogy telefonon is fel lehessen íratni gyógyszert és az eReceptet is bárki kiválthassa a patikában. A fogyatékossággal élő emberek számára nélkülözhetetlen gyógyászati segédeszközökhöz való hozzáférés könnyítésére a járványhelyzet ellenére is csak a MEOSZ határozott fellépését követően, 2020 májusában került sor.

2020. május 1-jétől néhány gyógyászati segédeszköz rendelhetővé vált elektronikus vényen, de a jogszabály az orvos-beteg találkozó nélküli pl. telefonos rendelésről mélyen hallgatott, ezért a gyakorlatban az orvos vagy az asszisztens jóindulatára volt bízva, hogy az eRecepten rendelhető gyógyászati segédeszközök felíratásáért be kellett-e menni a rendelőbe.

A helyzet tisztázása érdekében a MEOSZ több alkalommal kormányzati szervekhez fordult, hogy jogszabályban egyértelműen rögzítsék a személyes orvos-beteg találkozó nélküli rendelés lehetőségét a gyógyászatai segédeszközökre is. 
Az eReceptet a járványhelyzet miatt továbbra is kiválthatja bárki a beteg TAJ száma és a kiváltó személy személyazonossága igazolása mellett, de fontos tudni, hogy a kiváltási könnyítés csak átmeneti kedvezmény. Az átmeneti idő lejártával csak felírási igazolás bemutatásával vagy az EESZT-ben előre rögzített meghatalmazással válthatjuk ki más eReceptjét.

Képviselő bejegyzése az EESZT-ben Képviselő rögzítését, illetve annak visszavonását a kormányablakokban lehet kérelmezni, vagy elektronikus úton az EESZT-ben lehet megjelölni. 

Ügyfélkapu hiányában a kormányablakokban illetékmentesen lehet kérni az eRecept kiváltására jogosult személy EESZT-ben való rögzítését vagy törlését. Ehhez nem szükséges személyesen megjelenni a kormányablakban, ezért akinek nincs ügyfélkapuja és mozgásában akadályozott vagy pl. járványügyi okból nem tud személyesen elmenni a kormányablakba, adhat másnak a https://e-egeszsegugy.gov.hu/hu oldalról letölthető meghatalmazást erre.

A kormányhivatali ügyintézéshez az alábbi nyomtatványok szükségesek 

vény kiváltásra adott meghatalmazás rögzítéséhez:
-  „Kérelem meghatalmazás EESZT-ben rögzítésére elektronikus recept kiváltására” és
- „Meghatalmazás elektronikus recept kiváltására” 

leletek, adatok megismeréséhez adott meghatalmazás rögzítéséhez:
- „Kérelem meghatalmazás EESZT-ben rögzítésére EESZT Lakossági Portál funkciók elérésére” és
- „Meghatalmazás EESZT Lakossági Portál funkciók elérésére”

szülő, gyám rögzítéséhez:
„Kérelem törvényes képviseleti jogosultság EESZT-ben rögzítésére elektronikus recept kiváltására és EESZT Lakossági Portál funkciók elérésére”
Aki nem személyesen jár el a kormányablakban, annak előzetesen a „Meghatalmazás képviseleti jogosultság EESZT-ben való rögzítése ügyében történő eljárásra” elnevezésű nyomtatványon adott, két tanúval igazolt meghatalmazást is ki kell tölteni a segítsége számára.
A nyomtatványok a https://e-egeszsegugy.gov.hu/hu oldalról letölthetőek.
Célszerű a nyomtatványokat előre kitöltve vinni, mert a meghatalmazáshoz két tanú aláírása szükséges akkor is, ha a kormányablakban kitöltött nyomtatványt szeretnék benyújtani.

Törvényes képviselő csak kormányablakban rögzíthető

A szülő az EESZT felületén nem kap automatikusan hozzáférést gyermeke adataihoz, illetve az átmeneti időszak után felírási igazolás nélkül még a szülő sem válthatja ki gyermeke eReceptjét, ezért a szülő, vagy pl. gyám törvényes képviseleti jogát is rögzíteni kell a rendszerben. Törvényes képviselő rögzítését a kormányablakban kell kérelmezni, elektronikus úton nem lehet.
A törvényes képviseleti jog rögzítéséhez nem muszáj személyesen megjelenni, adható erre a https://e-egeszsegugy.gov.hu/hu oldalról letölthető meghatalmazás másnak, akár a szülők egymásnak is.

Meghatalmazás rögzítése az EESZT felületén

Az eeszt.gov.hu oldalon a Lakossági Portál „önrendelkezés” / „új meghatalmazás” pontban külön nyomtatványok, iratok kitöltése nélkül, könnyedén lehet rögzíteni a meghatalmazást. A meghatalmazott személy adatainak kitöltésénél figyelni kell, hogy azt a meghatalmazott igazolványában szereplő pontos adatok szerint adják meg, mert a patikában az igazolvány és a rendszer adatait összehasonlítják.

A meghatalmazás automatikusan visszavonásig érvényes, de a „meghatalmazás érvényessége” pontnál konkrét időpontot lehet megjelölni a kiváltás/hozzáférés engedélyezésére. A képviseleti jog minimum 1 napra szól, tehát nem adható meghatalmazás csak egyetlen receptre vagy csak pár órahosszára, de bármikor visszavonható a „Képviseletre jogosultak” fülnél.
Az adatok mentését követően a meghatalmazás azonnal bekerül a rendszerbe, így akár a patikába indulás előtt is feltölthető.
Gyógyszer és eRecepten rendelhető gyógyászati segédeszköz tehát felíratható telefonon a járványt követően is, de a járványügyi intézkedések visszavonása esetén az eReceptet felírási igazolás nélkül csak az EESZT-ben rögzített meghatalmazott válthatja ki, ezért célszerű időben képviselőt megjelölni a rendszerben.

Forrás: MEOSZ

Kedvezményes Telenor csomagok tagjaink részére

Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetségének kedvezményezettjei részére szóló tarifacsomag tájékoztató

A Telenorral új szerződést írtunk alá, mely kedvezőbb az előző szerződésnél. Minden előfizetőt keresni fognak, mert a meglévő szerződéseket át kell kötni az újra.

Tarifacsomag 1:

havonta fizetendő havidíj: 2.729 Ft, mely tartalmaz 800MB mobil adatkeretet. A havidíjból 1.778,- Ft 100%-ban lebeszélhető belföldi, valamint 1. roaming díjzónából Magyarország bármely hálózatába és 1. roaming díjzónába indított hívások esetén irányba 11,43,- Ft-os percdíjjal, másodperc alapú számlázással, valamint havonta 20 db SMS küldést biztosítunk bámely belföldi hálózaton belül. Az SMS díja bármely belföldi hálózatba 25,4 Ft/db.
a csoport tagjai közötti beszélgetés díjmentes,

Tarifacsomag 2:

havonta fizetendő havidíj: 4.761 Ft, mely tartalmaz 800MB mobil adatkeretet. A havidíjból korlátlan beszélgetést biztosít belföldi, valamint 1. roaming díjzónába indított hívások esetén. Az SMS díja bármely belföldi hálózatba 25,4 Ft/db. a csoport tagjai közötti beszélgetés díjmentes,

A tarifacsomagok előnyei: a jelenlegi lakossági kártyás vagy előfizetéses csomagját lecserélheti egy sokkal kedvezőbb tarifára, családtagjait is behozhatja a csoportba, kedvezményes internet szolgáltatási csomagok

A feltüntetett árak az ÁFA összegét tartalmazzák!

Az igénybevétel feltételei: az engedélyező által kiállított vásárlásra feljogosító engedély, egy kedvezményezett maximum 5 előfizetést igényelhet, ezek közül maximum 1 db lehet már meglévő Telenoros (publikus számlás vagy kártyás) előfizetés, a többinek új előfizetésnek vagy más szolgáltatótól hordozott előfizetésnek kell lennie.

Készülékvásárlási lehetőségek:

Az aktuális árlista a Telenor honlapján érhető el az alábbi linken: https://www.telenor.hu/mobiltelefon/arlista

Készülék árlista kedvezményes dolgozói és flotta számlás előfizetésre jogosult ügyfelek részére

Vásárlással kapcsolatban a Telenor üzletekben tudnak segíteni.

Az üzletek listája az alábbi linken érhető el: https://www.telenor.hu/elerhetoseg/uzletkereso

Ügyintézés menete:

Az előfizetéssel kapcsolatos ügyintézésre az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:

Személyes ügyintézés a Telenor üzletekben, Telefonos ügyintézés: 1220 MyTelenor online felület.

Tevékenységüket az országos szövetségben is elismerték

forrás: duol.hu

A koronavírus-járvány miatt az egyesület több rendezvényét is lemondta idén. Az első hullám után, július 6-tól az egyesület újra megnyitotta a kapuit. Rendszeressé váltak a teadélutánok és a találkozók is. Az egyesület tagjai a nyári meleggel mit sem törődve két sikeres rendezvényt is megtartottak, ami a közösségépítést célozta meg. Egymás társaságát élvezve fogyaszthatták el a bográcsban főtt levesüket a kulináris partin, majd egy hét múlva szintén kellemes társaságban sportolhattak az MMK parkjában.

A régóta tervezett közgyűlést, a koronavírus-előírásoknak megfelelően szeptember 16-án, múlt héten csütörtökön tartották meg a Campus étteremben.

A napirendi pontokról az egyesület elnöke, Kondor László tájékoztatta lapunkat:

A közgyűlés tisztségviselőinek megválasztása után beszámoló részletezte a 2019-es tevékenységet. A 2019. évi gazdálkodás főbb elemeit Farkas Zsolt alapító elnök tájékoztatójából tudhatta meg a jelenlevő tagság, majd Lendvay Istvánné betegsége miatt Kondor László előadásában a 2019-es év gazdálkodását tekintették át. Ezt követően a felügyelőbizottság nevében Szilágyi Miklós ismertette a bizottsági ellenőrzés eredményét a 2019 évi egyesületi gazdálkodásról. Ezeket a beszámolókat elfogadta a közgyűlés tagsága.

Ezek után az idei év megvitatása került sorra. Az elnök ismertette a 2020-as év programtervét, majd Farkas Zsolt, alapító elnök rátért az idei költségvetésre. Ezek után a közgyűlés elfogadta a költségvetést és a programtervet.

A találkozók mindig jó hangulatban telnek
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Samu József munkája nyomán a levezető elnök vázolta az alapszabály-módosítási indítványokat, kiegészítve Farkas Zsolt indítványával, amelyet a közgyűlés elfogadott.

Legközelebb széles körben decemberben találkoznak
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A sorstársak érdekében végzett tevékenységének elismeréseként

Ezt követően a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége képviseletében (MEOSZ) Mesterházy Zsolt, az elnökség tagja szót kért. Meglepetésünkre nem jött üres kézzel, hiszen négy tagtársunkat elismerésben részesítette.

A MEOSZ elismeréseit vehették át az egyesületünk megalakításának közelgő 25. évfordulójának alkalmából az egyesületünk meghatározó tagjai; Farkas Zsolt és Szilá­gyi Miklós az „Ember az Emberért” érmeket kapták. Miklós bronz, Zsolt ezüst fokozatot érdemelt ki a sorstársak érdekében végzett tevékenységének elismeréseként az országos szövetségtől. Dzjadiga Nelli és Marschalkó Ferencné pedig elismerő oklevelet kapott munkájuk és érdemeik méltánylásaként.

Farkas Zsolt

egy ötlettől vezérelve mintegy negyedszázada többedmagával alapította meg az akkori nevén Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Ifjúsági Egyesületet, azzal a céllal, hogy a kortárs többi fiatalhoz a hátrányos helyzetű fiataloknak is hasonló életvidámságot nyújtson. Mint a megalakuló egyesület elnöke szervezte és koordinálta a fiatalok szórakozási kulturális programjait. Később bekapcsolódott a hasonló egyesületeket tömörítő MEOSZ munkájába. Munkáját a tagság is elismerte azzal, hogy a felügyelőbizottság tagjává választották. E munkáját mintegy évtizede közmeg­elégedésre, lelkiismeretesen, szakszerűen látja el. Egészségi állapotának meggyengülése miatt az elnöki pozícióról lemondott. 2017 óta a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesület alapító elnökeként tevékenykedik.

Szilágyi Miklós

kezdetektől fogva az egyesület életének meghatározó személyisége. Tettrekészségével, önzetlen segítségnyújtással mindig nagy és biztos támaszt jelentett mindenkinek, különösképpen a nála hátrányosabb helyzetűeknek. Kiváló humorát és jókedvét kamatoztatva rengeteg sikeres rendezvényt, programot szervezett és szervez ma is a tagságnak. Az egyesület életében mint vezető is meghatározó személyiség. Tevékenykedett elnökségi tagként is, jelen pillanatban a felügyelőbizottság elnöki teendőinek munkáját látja el. A mai napig nagy munkabírású. Így a helyi szervezeti munka mellett nem kis energiával a ­MEOSZ zökkenőmentes munkájához is hozzájárul azzal, hogy a jelölőbizottságban előkészíti azt a vezetőségválasztó közgyűlést, amelynek eredményeként aztán a megválasztott testület a lehető legalkalmasabb legyen a hátrányos helyzetűek képviseletére.

Dzjadiga Nelli

is az 1995. december 11-én létrejött egyesület egyik alapítója. Nagy lelkesedéssel, odaadással szervezte a megalakításhoz kapcsolódó feladatokat, valamint aktívan szervezte és a mai nap is aktívan szervezi az egyesületi rendezvényeket. Szívügye a kultúra és a sport, így az egyesület ez irányú programjainak motorja. Évek óta szervezi a színházlátogatásokat, és a rendezvények szorgos látogatója. Rendkívül hasznos feladatot lát el az egyesületi adminisztrációs munkák elvégzésében. Évek óta kitartással, nagy türelemmel és hozzáértéssel végzi az ügyfélfogadói munkát, amellyel az egyesület külső kapcsolati rendszerének formálója, meghatározó személye. Nagy feladatot vállalt magára azzal, hogy az egyesület 25 éves történetét feldolgozza, felkutassa és összegyűjtse az emlékeket. Több cikluson át az egyesület elnökségi tagja. Fiatalabb korában nemcsak a helyi szervezetben vállalt feladatokat, hanem a nagyobb közösségnek a MEOSZ ifjúsági tagozatának életében is több éven keresztül aktív, meghatározó, elkötelezett tagja.

Marschalkó Ferencné, Mártika

az egyesület alapító tagja. Az „Ember az emberért” mottóval illetett emberi tulajdonság azt hiszem leginkább Marschalkó Ferencné tagtársunkat jellemzi, sőt én úgy fogalmaznám, hogy ő az, aki Ember mindenáron az emberekért. Csupaszív, a tagok gondját, búját, bánatát magára vállaló személyiség. A tagsággal való élő kapcsolati rendszer motorja. Nélküle az egyesületi élet szegényebb lenne. Az egyesület minden tagja szívesen kér segítséget tőle, és biztos lehet abban, hogy tőle meg is fogja kapni. Ezzel a munkával nagy segítségére van a vezetésnek abban, hogy a tagok a lehető legjobban érezzék magukat egymás közt és közösségben. Kimagasló érdemei vannak az egyesület jogszerű, szakszerű működtetésében. Szinte leírhatatlan az a feladattömeg, amelyet nap nap után végez. Ellátja a gazdasági ügyekhez kapcsolódó feladatokat, szigorúan őrködik a szabályosságon. Kezeli a házipénztárt, és marad arra is ereje, hogy kisebb beszerzésekben közreműködjön. Vezeti az egyesület tagnyilvántartását, szabályzatokat készít. Szervezi az egyesület nagy rendezvényeit, húsvéti illetve karácsonyi összejöveteleit. Az alkalmi feladatok megoldásában is készségesen segít. Ilyen például az új embléma tervezése, a pártoló tagi igazolványok elkészítése, az egyesület oklevelének kivitelezése, a tagság körében készített közvélemény-kutatásához a kérdőív összeállítása, szerkesztése és az adatgyűjtésben vannak elévülhetetlen érdemei. Mindezeket önzetlenül, társadalmi munkában végzi. Az egyesület jelölőbizottságának elnöke.

A MEOSZ éves szinten nem sok elismerést ad át, az pedig különösen szokatlan, hogy egy szervezeten belül ilyen sokat oszt ki. Különleges alkalom volt ez, hiszen az egyesületünk 25 éve alatt egy olyan mag jött létre, amely országos viszonylatban is jelentős.

A MEOSZ elismeréseit vehették át a tagok
Fotó: Vass Anna

Decemberben ünneplik az egyesület 25 éves fennállását

Arra a kérdésünkre, hogy milyen tervei vannak az egyesületnek az év hátralevő részére, Kondor László így felelt:

– Már csak egy nagy összejövetelt tervezünk idén, valamikor decemberben, amikor megünnepeljük az egyesületünk 25 éves fennállását.

Boccia versenyt szerveztünk

A koronavírus okozta kellemetlenségek után szabadtéri rendezvényeken találkoznak a MEEE tagjai. Egyesületünk a múlt heti piknik után e hét végén az MMK udvarán 2020. augusztus 8-án délelőtt rendezte meg a boccia bajnokságágát. 

Rendkívül jó időben - dél körül már kissé túlzott melegben - szép számú nevezés (10 fő egyéni induló) mellett került lebonyolításra az egyesület immár hagyományosnak mondható boccia versenye ezúttal egyéni kategóriában. 

Az alábbi tagtársaink tiszteltek meg bennünket a részvételükkel, és ezúton köszönöm meg nekik, hogy aktivitásukkal az egyesületi életet színesítették (zárójelben az elért helyezés): Horváth László (4), Mogyorósi Imréné (6), Vass Anna (2), Mészáros József (10), Szilágyi Mária (6); Marschalkó Ferencné (3), Dzjadiga Nelli (8), Rácz Sándorné (9), Samu József (5), Főfai Tünde (1); 

A verseny szervezését és adminisztrációját Kondor László látta el, a fő lebonyolító, illetve játékvezetők Szilágyi Miklós és Szilágyi Ferenc voltak. Segítséget kaptunk Fekete Mária Magdolnától is, akiknek ezúton is köszönöm a munkáját! 

Az idén a sok jelentkező ellenére a versenyt egyéni kategóriában szerveztük. A 10 főt két ötös csoportba osztottuk, ahol körmérkőzéses formában döntötték el a helyezéseket a résztvevők. A csoportokból az első két helyezett jutott a négyes döntőbe ahol ismét körmérkőzéses rendszerben dőlt el az első négy hely sorsa. 

Remélem mindenki jól érezte magát, és bízom abban, hogy a kora őszi páros versenyen is legalább ilyen szép számmal vesznek részt tagjaink az akkori találkozón. Csak reménykedni merek, hogy e remek verseny további személyeket is vonz a következő találkozókra.

Dunaújváros, 2020. augusztus 8.

Szilágyi Miklós, Szilágyi Ferenc, és Kondor László