A MEOSZ elérte, hogy meghosszabbítható az elhalasztott műtét miatt lejáró táppénz

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) fellépése nyomán kormányzati intézkedés történt annak érdekében, hogy ne maradjon ellátás nélkül, akinek a járvány miatt elhalasztott műtét következtében lejár a táppénze. 2021. június 11. napjától a táppénz a veszélyhelyzet megszűnését követő hatodik hónap végéig is folyósítható lesz, ha a beteg ember az új koronavírus járványhelyzet kapcsán felfüggesztett egészségügyi ellátás hiányában egy éven túl is keresőképtelen. Fontos tudni, hogy a táppénz meghosszabbítás nem automatikus, külön kérelemre méltányossági alapon egyedileg döntenek róla. A méltányossági kérelem benyújtásának és elbírálásának részletei jelenleg még nem ismertek. A kérelmet várhatóan a foglalkoztatóhoz kell benyújtani, azonban még nem egyértelmű, hogy mit kell a kérelemhez csatolni annak bizonyítására, hogy a keresőképtelenség a járvány miatt elhalasztott ellátás következtében áll fenn.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke 2021. márciusában fordult az Operatív Törzshöz az egészségügyi ellátások elhalasztása miatt önhibán kívül keresőképtelen betegek lejáró táppénzének automatikus meghosszabbítása érdekében. A nem életmentő egészségügyi beavatkozások elhalasztása folytán ugyanis számos műtétre váró, keresőképtelen ember táppénz nélkül maradhatott volna, mert maximum egy évig folyósítható. Megkeresésünkre dr. Boér Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára arról tájékoztatta a MEOSZ-t, hogy a jelzett problémát felismerték és dolgoznak azon, hogy akik gyógyulási ideje önhibán kívül kitolódik, egy éven túl se maradjanak jövedelem és társadalombiztosítási ellátás nélkül.

A koronavírus járvány miatt a nem életmentő beavatkozásokat és kezeléseket több alkalommal felfüggesztették, egyes ellátásokat 2020 márciusa óta határozatlan időre elhalasztottak. A Szövetségünkhöz érkezett jelzések alapján számos beteg a csípőtérdprotézis, gerinc-, végtag és egyéb műtétek folyamatos, többszöri elhalasztása miatt akár egy évet meghaladóan betegállományban van. Ez sajnos sok embert érinthet és nemcsak mozgásszervi okból, hanem pl. elhalasztott szívműtétek miatt is lehetnek ellátatlanul maradt betegek, akik önhibájukon kívül nem tudnak munkába járni.

A keresőképtelen betegeknek járó táppénz azonban maximum egy éven át folyósítható és ennek meghosszabbítására ezidáig nem volt lehetőség.

A MEOSZ 2021. márciusában arra hívta fel a figyelmet, hogy az elhalasztott műtétek és egészségügyi beavatkozások miatt ellátatlan betegek önhibán kívül nem kaptak egészségügyi ellátást, ami nélkül huzamosabb ideje nem tudnak munkát végezni, így egyre több embernek lejár a maximum egy évig folyósítható táppénze. Az egészségügyi beavatkozások korlátozásának feloldását követően az elhalasztott műtétek pótlása még várhatóan hosszabb időt – a várólisták adatai alapján akár újabb egy évet is – igénybe vehet.

A MEOSZ jelzése alapján az Egészségügyért Felelős Államtitkárság felismerte a problémát és intézkedés történt. 

Ha a táppénz alapjául szolgáló keresőképtelenség igazolhatóan az egészségügyi ellátás SARSCoV2 járványhelyzethez kapcsolódó felfüggesztése okán egy éven túl is fennáll, a táppénz méltányosságból a veszélyhelyzet megszűnését követő legfeljebb hatodik hónap végéig folyósítható.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a táppénz meghosszabbítása nem automatikusan történik, hanem méltányossági kérelem alapján. A kihirdetett jogszabály szerint a kérelemben várhatóan igazolni kell majd azt is, hogy a keresőképtelenség a járvány miatt elhalasztott műtét/ellátás következtében áll fenn egy éven túl. A méltányossági kérelem benyújtásának és elbírálásának részletei jelenleg még nem ismertek, ezért azokról később adunk tájékoztatást.

Forrás: MEOSZ

A témában korábban megjelent írások itt olvashatók: 

http://www.meosz.hu/blog/elhalasztott-mutetek-tappenz-nelkul-marado-betegek-a-meosz-a-lejaro-tappenz-idejenek-meghosszabbitasat-keri/,

http://www.meosz.hu/blog/a-meosz-kezdemenyezesere-intezkedes-varhato-a-lejaro-tappenzek-ugyeben/

Fotó: pixabay

Közgyűlési felhívás - 2021.

Tisztelt Egyesületi Tagtársam! 

 

Az egyesület közgyűlését kissé rendhagyó módon, de meg kell tartanunk. Kérlek, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a jelen feltételek ellett segítsd az egyesület vezetését abban, hogy a kötelező feladatait teljesíteni tudja. 

Minden részletes tudnivaló a fileokban olvashatóak! 

 

További részletek a mellékletekben:

MEEE - Véleménykérő lap 2021 04 28 Mné Márti átnézte vízjelcsere.doc

MEEE - Közgyűlés 2021  előkészítése  (2 verzió)  2021  április 27_átnézett_FZs vízjelcsere.doc

MEEE - 2020  évi beszámoló - 2021  04 19-átnézett_FZs vízjelcsere.doc

MEEE - Elszámolás 2020 év (Költségvetés tényadatok_2020) - 2021.04.26..xls

MEEE - Elszámolás 2020 év (Költségvetés tény_elosztás_2020) - 2021.04.26..xls

MEEE - Dunaújváros kenyere - 2021.04.26..xls

MEEE - NEA pályázat elszámolása -  2021.04.26..xls

MEEE - 2021. évi program tervezete - 2021.04.19.doc

MEEE - 2021. évi Költségvetési tervadatok_2021 - 2021.04.26..xls

MEEE - 2021. évi Költségvetési terv_elosztás_2021 - 2021.04.26..xls

MEEE - 2020. évi Pénzügyi beszámoló - 2021.05.03.docx

A Felügyelő Bizottság Jelentése

2020. Éves beszámoló - Székesfehérvári Törvényszék

 

A dokumentumok online is megtekinthetők a Google rendszerében:

https://drive.google.com/drive/folders/1M_Q2vkY9KXbDOBVsQAMdteElxExNxl_4?usp=sharing 


Dunaújváros, 2021. április 29. 

Kondor László - MEEE elnök

2021. június 1-től az egyesület működése a korábban megszokottak szerint folytatódik

Tisztelt Tagtársak!

Örömmel jelentjük, hogy a pandémia pozitív alakulása, valamint a kormányzati intézkedések lehetővé teszik, hogy az egyesületi élet is újrainduljon, illetve szerveződjön.

Értesítünk minden tisztelt érdeklődőt, hogy a kötelező előírások megtartása mellett (zárt térben maszk viselése) 2021. május 21-én tartott elnökégi ülésen egyhangú döntése alapján 2021. június 1-től (kedd) az egyesület működése a korábban megszokottak szerint folytatódik, vagyis az ügyfélszolgálat a korábbi rend szerint kedden 10-14 óra közt, valamint csütörtökön 15-17 óra közt.

A teadélután és a játékklub foglalkozásai is megindulnak. Várjuk aktív tagjainkat!

A teadélután keretein belül a felső Dunaparton (a szokásos helyen) szabadtéri pikniket szervez Klics Györgyné aktivistánk 2021. június 26-ra (szombat) 10 órai kezdettel. A szervező várja a tagok jelentkezését!

MEEE vezetősége

Esélyautó- Mobilitás Program

Az Esélyautó tavaly kezdte meg tevékenységét, célunk a teljes fogyatékos társadalom mobilitásának megsegítése. 

Két importőrrel a P Automobil Import Kft. és a Porsche Hungária Kft-vel alakítottuk ki kedvezményeinket, amely lehetőségek elérhetetlenek lennének más körülmények között. 

Emellett, egy évvel ezelőtt csatlakozott az Esélyautó programjához a hazai flottapiac legnagyobb magyar tulajdonú szereplője, a Mercarius Flottakezelő is, akik azóta is aktívan támogatják cégünk segítő munkáját és hozzájárulnak a mozgássérült emberek mobilitásának biztosításához. 

Az Esélyautó új autók kedvezményes vásárlásában segíti a fogyatékossággal élő embereket. Amennyiben kérdés merül fel a vásárlással kapcsolatban, úgy kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot. 

Aktuális ajánlatokat itt tekintheti meg:

http://bit.ly/eselyauto-peugeot-meosz

http://bit.ly/eselyauto-seat-meosz

Karitatív tevékenységek 

Az Esélyautó számos karitatív tevékenységet is végzett az elmúlt 1 év során. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy találtunk Partnereket, akik ebben a segítségünkre voltak. 

Folyamatosan rotálódnak PEUGEOT és SEAT Esélyautóink városról - városra és segítik az adott közösségben a rászorulók számára az élelmiszer és gyógyszer ellátmányok szállítását. 

Általában 2-3 hónapot töltenek az autók egy adott városban, így teljesített szolgálatot már Szombathelyen, Kecskeméten, Nyíregyházán és hamarosan Miskolcon is.

http://bit.ly/eselyauto_youtube

Továbbá nyeremény játékban sorsolunk ki PEUGEOT személyautókat azon fogyatékos személyek között, akik regisztrálnak a honlapunkon a tagsági igazolvány számának a megadásával. 

Az első PEUGEOT Nyereményautó 1 hétre már gazdára is talált, ennek eseményéről beszámoltunk az Esélyautó Facebook és weboldalán: https://www.eselyauto.hu/hirek-esemenyek/eselyauto-nyeremenyjatek/ 

Mindenképp érdemes regisztrálni a weboldalunkon és követni minket a Facebookon is. Friss híreinket ezeken a platformokon tesszük közzé. 

Ingyenes regisztráció 

Az Esélyautó folyamatosan dolgozik azon, hogy minél szélesebb körhöz eljuttassa lehetőségeit, ezért a regisztrációs felületünket kibővítettük, így már Pártolóként is regisztrálhatnak, ez azt jelenti, hogy ide várjuk azok jelentkezését, akik a fogyatékos embereket segítik: családtagok, rokonok, szomszédok, akik együtt éreznek vagy dolgoznak a közösséggel. 

Egyéb kedvezményeinket külön kell majd igényelni weboldalunkon, azok lehetőségéről értesíteni fogjuk regisztrált tagjainkat, ezért már most érdemes az ingyenes regisztrációt megtenni az Esélyautó weboldalon: www.eselyauto.hu 

Újabb kihagyhatatlan lehetőség- Nyereményjáték 

Azok számára, akik ajánlják az Esélyautót, nyereményjátékot hirdetünk, melynek nyereménye ismét egy PEUGEOT gépjármű 1 hetes használatát eredményezi. 

Nem kell ehhez mást tenni, mint megírni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre az ajánlott személyek nevét, akik már regisztráltak az oldalunkon az Ön ajánlásával 2021.05.14-ig. 

Aki minimum 5 személyt meg tud jelölni kvalifikálja magát és részt vesz a sorsoláson, az a személy nyer, aki a legtöbb ajánlást megszerzi és meg is írja nekünk. Ajánlás egyenlőségek esetében pedig sorsolunk.

 További részletek: https://www.eselyauto.hu/egyeb/ujabb-kihagyhatatlan-lehetoseg-nyeremenyjatek/ 

Célunk az információ széles körben való elterjesztése, ezért megköszönünk minden megosztást és ajánlást.

Esélyautó tájékoztató füzet